Algemene voorwaarden

ARTIKEL 1 – WANNEER ZIJN DEZE VOORWAARDEN VAN TOEPASSING?

Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op elke opdracht tot dienstverlening die een klant verleent aan een makelaar in onroerende zaken.

ARTIKEL 2 – WELKE VERPLICHTINGEN HEEFT DE MAKELAAR?

  1. De makelaar voert de opdracht zorgvuldig en deskundig uit. Hij behartigt hierbij uw belangen.
  2. De makelaar houdt u regelmatig op de hoogte van de vorderingen.
  3. De makelaar houdt zich bij de verwerking van persoonsgegevens aan de wettelijke bepalingen.

ARTIKEL 3 – WELKE VERPLICHTINGEN HEEFT U ALS KLANT?

  1. U geeft de makelaar alle informatie die hij nodig heeft om de opdracht uit te voeren.
  2. Tenzij u schriftelijk iets anders afspreekt, mag u geen activiteiten ontplooien die de makelaar bij het vervullen van zijn opdracht kunnen hinderen. U mag bijvoorbeeld geen gebruik maken van een andere makelaar.
  3. De klant stemt ermee in dat gedurende de looptijd van de opdracht tot bemiddeling en tot een jaar na beëindiging van de opdracht, de klant geen directe zakelijke transacties zal aangaan met de klanten waarmee de makelaar de klant in contact heeft gebracht of heeft bemiddeld. Dit omvat het vermijden van verkoop aan, onderhandelingen met deze klanten zonder betrokkenheid van de makelaar. Indien de klant in strijd handelt met deze bepaling en zonder tussenkomst van de makelaar transactie aangaat met de klanten van de makelaar, is artikel 7 lid 1 sub c van de algemene voorwaarden van toepassing.
  4. Door de opdracht tot bemiddeling te accepteren, erkend de klant deze voorwaarden en verbindt zich er toe te handelen in overeenstemming met de principes van eerlijke concurrentie en samenwerking met de makelaar.

ARTIKEL 4 – WELKE WERKZAAMHEDEN VOERT DE MAKELAAR UIT?

  1. Als sprake is van een opdracht tot bemiddeling, omvat de opdracht altijd de volgende werkzaamheden: − het geven van advies over (het voeren van) de onderhandelingen; − het voeren van onderhandelingen.
  2. Tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders overeengekomen omvat de opdracht tot bemiddeling daarnaast ten minste de volgende werkzaamheden:
    • het uitvoeren van de benodigde promotionele activiteiten en het verzorgen van het benodigde promotiemateriaal; zoals het plaatsen van advertenties; 
    • informatie verzamelen voor zo ver mogelijk en opvragen over juridische, fiscale, bouwkundige en andere van belang zijnde aspecten betreffende de onroerende zaak en hierover zo nodig informeren;
    • het verzorgen en begeleiden van bezichtigingen;
    • het opstellen van een koop-of huur overeenkomst en overige documenten als check in rapport etc. – advies geven over en het opstellen van de (koop- of huur)overeenkomst; 
    • het begeleiden bij de afwikkeling van de (ver)koop en (ver)huur.
  3. De klant stemt ermee in dat de makelaar verantwoordelijk is voor het faciliteren en regelen van financiële transacties met betrekking tot de aanbetaling in het kader van vastgoedtransacties. De makelaar zal als tussenpersoon fungeren om de veilige en correcte overdracht van aanbetalingsbedragen tussen de partijen te waarborgen.

ARTIKEL 5 – WANNEER HEEFT DE MAKELAAR DE OPDRACHT VERVULD?

  1. Tenzij u iets anders heeft afgesproken geldt het volgende: − De makelaar heeft zijn opdracht vervuld, zodra de afgesproken prestatie is geleverd. − Bij een opdracht tot bemiddeling is de opdracht vervuld als de koop- of huurovereenkomst door beide partijen is ondertekend.

ARTIKEL 6 – HOE WORDEN DE MAKELAARSKOSTEN BEREKEND?

  1. U spreekt met de makelaar vooraf af hoe de makelaarskosten worden berekend. Dit kan gaan om een percentage van de koopsom of een vast bedrag zoals vooraf besproken is.
  2. Tenzij anders afgesproken wordt onder de makelaarskosten verstaan: − het bedrag dat van te voren vastgesteld is en daar overheen komende BTW.

ARTIKEL 7  – WANNEER MOET U MAKELAARSKOSTEN BETALEN?

  1. Tenzij anders afgesproken:
  2. heeft de makelaar recht op de makelaarskosten als de opdracht is vervuld met uitzondering van artikel 7 lid 1 sub c.
  3. De kosten die in rekening worden gebracht bij een bedrijfsovername, zullen worden verrekend met de aanbetaling die gedaan wordt, tenzij sub c van toepassing is.
  4. indien u er voor kiest om uw zaak – of eigendom te verkopen aan een klant waarmee wij u in contact hebben gebracht, buiten ons om, blijven onze makelaarskosten van toepassing. Dit geldt ongeacht of de verkoop plaatsvindt via ons bemiddelingsproces of niet.
  5. De aanbetaling voor een bedrijfsovername zal moeten worden voldaan bij het tekenen van de koopovereenkomst.
  6. Bij woningverhuur worden er makelaarskosten in rekening gebracht zodra de huurovereenkomst is getekend.

 

ARTIKEL 8 – WAT DOET DE MAKELAAR ALS U NIET OP TIJD BETAALT?

  1. Als u niet op tijd betaalt, stuurt de makelaar een betalingsherinnering. U krijgt dan de gelegenheid om alsnog binnen twee weken na ontvangst van de herinnering te betalen.
  2. Betaalt u niet binnen deze twee weken? Dan bent u in verzuim en mag de makelaar de wettelijke rente in rekening brengen.
  3. Na de genoemde twee weken mag de makelaar het openstaande bedrag (laten) invorderen. De kosten hiervan (bijvoorbeeld incassokosten) zijn dan voor uw rekening, tenzij de rechter of geschillencommissie anders beslist.

ARTIKEL 9 – KUNT U DE OPDRACHT INTREKKEN?

  1. U mag de opdracht altijd intrekken, bij voorkeur schriftelijk. Hierbij geldt geen opzegtermijn. Tenzij de huur- of koopcontract al is getekend hierbij is artikel 10 van toepassing.
  2. De makelaar heeft bij intrekking recht op vergoeding van de afgesproken kosten, met uitzondering op lid 3.
  3. Indien de klant een koop-of huurovereenkomst aangaat met een derde partij die niet via de makelaar is bemiddeld, verbindt de klant zich er toe de makelaar onverwijld op de hoogte te stellen van deze transactie.

ARTIKEL 10 – HERROEPING NA OVEREENKOMST

  1. Indien de klant besluit om de koopovereenkomst of huurovereenkomst die reeds is getekend met de koper of huurder te herroepen, stemt de klant ermee in dat de makelaarskosten alsnog verschuldigd zijn. Deze kosten zijn van toepassing ongeacht of de herroeping plaatsvindt na ondertekening van de overeenkomst. Het doel van deze bepaling is om de waarde van de inspanningen en diensten van de makelaar te erkennen, zelfs in het geval van een herroeping.
  2. De klant wordt geadviseerd om zorgvuldig te overwegen voordat hij een overeenkomst tekent en indien nodig, om juridisch en financieel advies in te winnen om de gevolgen van een herroeping te begrijpen. Deze clausule is bedoeld om wederzijds begrip en transparantie te bevorderen bij het aangaan van vastgoedtransacties.

 

ARTIKEL 11- KLANTVERANTWOORDELIJKHEID

  1. De klant erkent en aanvaardt dat zij/hij een actieve rol moet spelen in het verkoop-, aankoop- of huurproces. Dit omvat het verstrekken van nauwkeurige en volledige informatie over het vastgoedobject en het nakomen van eventuele verplichtingen die voortvloeien uit de overeenkomst.

ARTIKEL 12- GARANTIE

  1. De makelaar streeft ernaar om de hoogst mogelijke kwaliteit van dienstverlening te bieden. Echter, het makelaarskantoor biedt geen expliciete of impliciete garanties met betrekking tot de specifieke uitkomsten van transacties of de prestaties van de vastgoedmarkt.
  2. Eventuele beweringen, adviezen of projecties die door het makelaarskantoor worden gegeven, zijn gebaseerd op redelijke aannames en informatie die beschikbaar is op dat moment.